سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقایسه میان سیستم تلفنی VOIP و سانترال

ویپ (VOIP) چیست؟

VOIP مخفف عبارت Voice Over Internet Protocol است که به معنای تکنولوژی انتقال صدا بر بستر شبکه است. در واقع ویپ امکان برقراری تماسهای تلفنی را بر روی بستر شبکه IP فراهم می‌آورد. همانطور که میدانید صدای انسان، سیگنالی آنالوگ است بنابراین در مبدأ از یک مبدل سیگنال آنالوگ به دیجیتال، استفاده می شود. ویپ سیگنالهای آنالوگ صدا را به سیگنالهای دیجیتال تبدیل میکند و پس از انتقال بر بستر شبکه، در مقصد مجدداً به سیگنال آنالوگ بازگردانده و در نتیجه آن را قابل شنیدار می کند.

در طی مراحل تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال، کدک‌ها نقش مهمی ایفا می کنند. در طرف مقابل پس از دریافت سیگنال، عمل عکس انجام می شود. سیگنال دیجیتال که از طریق شبکه IP انتقال یافته، در مقصد و توسط یک تبدیل‌کننده از حالت سیگنال دیجیتال به آنالوگ تبدیل میشود. سیگنال دیجیتال به گونه‌ای بسیار ساده‌تر از سیگنال آنالوگ قابل کنترل است. مواردی مانند فشرده‌سازی، مسیریابی، تبدیل آن به فرمتی مناسب و مقاوم در برابر نویز از جمله مواردی‌ اند که کنترل آنها در حالت دیجیتال ساده‌تر انجام می‌پذیرد.

در ویپ از تکنولوژی شبکه‌های کامپیوتری استفاده میشود. این تکنولوژی کاملاً بر بستر شبکه‌ی LAN پیاده‌سازی میگردد لذا لازمه‌ی راه‌اندازی یک سیستم تلفنی ویپ مطمئن و بدون نقص، زیر ساخت شبکه‌ای پایدار میباشد. ثمره‌ی پیاده‌سازی یک مرکز تلفن هوشمند مبتنی ویپ، دستیابی به ده‌ها امکان و قابلیت بینظیر است که به مجموعه‌ی شما در جهت برقراری تماسهای تلفنی پایدار و باکیفیت، بهبود روند خدمات به مشتریان، کنترل کارمندان و برندسازی سازمانی کمک میکند. ویپ از کابل‌کشی بی‌نیاز است و فقط کافی‌ است از بستر موجود شبکه‌ی کامپیوتری آن سازمان جهت ارتباطات مرکز تلفن استفاده شود.

 

سانترال (Central) چیست؟

سانترال در واقع یک دستگاه سخت ‌افزاری است که وظیفه‌ی برقراری ارتباط را برعهده دارد. مهمترین وظیفه‌ی این دستگاه اشتراک‌گذاری خطوط تلفن شهری بین داخلی ها بدون دخالت نیروی انسانی است. به عبارت دیگر می توان ارتباطات تلفنی مجموعه را از این طریق بهبود بخشید.

دستگاه سانترال مانند یک مرکز مخابراتی عمل می کند. مدیریت خطوط مخابراتی به وسیله‌ی سانترال بسیار آسان است. دستگاه‌های سانترال در شرکتها، مراکز اداری و سازمان ها برای مدیریت خطوط تلفن (داخلی و خارجی) مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند طوری برنامه‌ریزی شوند که بر اساس نیازهای شرکت بیشترین بهره‌وری را داشته باشند. برنامه‌ریزی آنها معمولاً از طریق کامپیوتر انجام می شود.

نصب و راه اندازی سانترال نیازمند کابل‌کشی و داکت‌کشی است. دستگاه های سانترال جهت پیاده‌سازی نیازمند زیرساخت تلفنی و کابل‌کشی تلفن هستند، در حالی که یک سیستم ویپ به چندین طریق مختلف قابلیت پیاده‌سازی را دارد که در صورت اجرا به صورت تماماً ویپ، اجرای یک زیرساخت شبکه ای LAN پایدار از ملزومات آن می باشد.

دستگاه ‌های سانترال آنالوگ، دستگاه‌هایی هستند که چند دهه در ایران فعالیت داشتند و کم و بیش اکنون نیز فعالیت می کنند و همانطور که گفته شد غالباً جهت برقراری ارتباطات تلفنی داخلی یک سازمان و پیاده‌سازی تلفن گویا مورد استفاده قرار می گیرند. برای استفاده از امکانات سانترال به یک دستگاه سانترال و تعدادی تلفن سانترال نیاز است.

 

ویدئو تفاوت میان VOIP و سانترال:

برای مشاهده ویدئو کامل با کیفیت بیشتر میتوانید از طریق دکمه های زیر ویدئو را در آپارات و یا youtube مشاهده نمایید.

مشاهده ویدئو در YouTube مشاهده ویدئو در آپارات

 

دستگاه‌های سانترال را از منظر ظرفیت می توان به دو دسته تقسیم کرد:

هر دستگاه به تعدادی خطوط شهری و تعدادی خطوط داخلی متصل می شود. بعد از خریداری دستگاه می توان با اضافه کردن تعدادی کارت ارتقای سانترال، به تعداد پورتهای شهری و داخلی اضافه کرد.

دستگاه‌های کم ظرفیت، از تعداد کمتری خطوط شهری و داخلی پشتیبانی می کنند و هرچند میت وان با خرید کارت، تعداد خطوط را افزایش داد اما حداکثر تعداد خطوط شهری و داخلی که می توانند به این دستگاه‌ها متصل شوند نسبت به سایر دستگاه‌ها کمتر است ولی دستگاه‌های پرظرفیت، از تعداد بالایی از خطوط شهری و داخلی پشتیبانی میکنند.

 

مقایسه میان سیستم تلفنی VOIP و سانترال:

حال میخواهیم به مقایسه‌ی دستگاه‌های ویپ و سانترال آنالوگ بپردازیم و آنها را از حیث مواردی که در ادامه عنوان شده‌اند، بررسی کنیم:

  1. نصب و راه‌اندازی
  2. نیاز به سیم‌کشی / کابل‌کشی
  3. توسعه‌پذیری
  4. محدودیت‌ها
  5. بازدهی
  6. امکان جابجایی و رومینگ
  7. هزینه‌ها
  8. امکانات

 

  • نصب و راه‌اندازی:

در ویپ رابط کاربری بر پایه‌ی وب است و از هر مکانی می توان با استفاده از یک مرورگر وب، روی شبکه بوده و به سیستم دسترسی داشت و تنظیمات و تغییرات مورد نظر را اعمال کرد درحالی‌که سیستم‌های تلفن سانترال از طریق نرم‌افزارهای خاص خود یا شماره‌گیری کدهای خاص از روی تلفن برنامه‎ریزی می شوند.

همانطور که گفته شد مدیریت سیستم ویپ عموماً بر پایه‌ی وب است و از طریق رابط گرافیکی، کاربرپسند می باشد که این امر باعث می شود کنترل، تنظیم و تغییرات در سیستم بسیار آسان انجام شود. به این ترتیب جهت انجام تنظیمات و تغییرات در یک سیستم تلفن ویپ نیازی به حضور فیزیکی کارشناس ویپ نمی باشد و تمامی کارها از راه دور (remotely) قابل انجام است.

سیستم های تلفن قدیمی دارای رابط‌های کاربری پیچیده‌ای هستند که معمولاً تنها برای استفاده‌ توسط کارشناسانشان طراحی شده‌اند و کارشناسان برای انجام تنظیمات حتماً باید در محل، حضور فیزیکی داشته باشند.

 

  • نیاز به سیم‌کشی / کابل‌کشی:

یکی از مزایای بسیار کاربردی سیستم ویپ اتصال آن به شبکه است بدین ترتیب شما در سازمان خود دیگر نیازی به کابل‌کشی مجزا برای تلفنهای سانترال ندارید و می توانید از کابل شبکه‌ای که به کامپیوترتان متصل کرده‌اید به صورت اشتراکی برای تلفن خود نیز استفاده کنید؛ میتوانیم نتیجه بگیریم که در این صورت هزینه‌ی کابل‌کشی اختصاصی تلفن برای شما به صفر می رسد درحالی‌که نصب و راه‌اندازی سیستم سانترال مستلزم استفاده ازحجم قابل ملاحظه‌ای سیم‌کشی می باشد.

پیاده سازی سیستمهای سانترال بدون نیاز به سیم‎کشی ممکن نیست، برای اضافه کردن یک داخلی بیشتر روی سانترال‌های آنالوگ مجبورید تا از سانترال آنالوگ تا پریز تلفن را کابل‌کشی کنید.

 

خرید انواع آی پی فون سیسکو

 

  • توسعه‌پذیری:

سیستم های ویپ در میزان ظرفیت خطوط شهری و تعداد مشترکین بسیار انعطاف‌پذیر هستند و توسعه‌پذیری بسیار قوی دارند اما با نصب و راه‌اندازی سانترال توسعه‌پذیری‌ این‌چنینی را تجربه نخواهید کرد. اگر بخواهید تعداد خطوط تلفن و شماره‌های داخلی خود را افزایش دهید، این کار بدون صرف هیچگونه هزینه‌ای و تنها به صورت نرم‌افزاری صورت می گیرد. در سیستم‌های سانترال قدیمی، شما باید ماژول‌های گران ‌قیمتی را برای افزایش خطوط خریداری نمایید.

 

  • محدودیت‌ها:

در مقایسه سیستمهای سانترال با ویپ درمیابیم که نصب و راه‌اندازی سانترال محدودیتهایی دارد. برای مثال، برای حفظ کارایی سیستم سانترال معمولاً توصیه می شود که اجزاء سیستم مانند گوشی کاربران و دیگر سیستمهای مکمل، از برند مشابه سیستم سانترال انتخاب شوند درحالی‌که در ویپ این محدودیت وجود ندارد و در عین حال هیچ کاهشی در کارایی سیستم نیز به وجود نمی‌آید. دستگاه‌های سانترال با برندهای مختلفی همچون پاناسونیک، اریکسون و غیره در ایران مطرح شده‌اند.

 

  • بازدهی:

بازدهی و ارتقاء کیفیت خدمات به مشتریان در سیستم ویپ بسیار بیشتر و عمیق تر از سیستم سانترال است زیرا سیستمهای ویپ به علت استفاده از بستر IP به راحتی میتوانند با سرورها و نرم افزارهای دیگر ارتباط داشته باشند.

 

  • امکان جابجایی و رومینگ:

در مقایسه میان سیستم تلفنی VOIP و سانترال با ویپ متوجه می شویم که قابلیتهای جابجایی و رومینگ سیستم ویپ بسیار ساده و آسان است زیرا بر پایه‌ی شبکه است درحالی‌که با نصب و راه‌اندازی سانترال برای جابجایی و رومینگ به سیم‌کشی مجدد و انجام تغییرات در سیم‌کشی نیاز است.

یکی از فعالیتهایی که امروزه بسیاری از کشورها به سمت آن رفته‌اند، فعالیت های دورکاری در سازمانها است. سیستم ویپ از این نظر قابلیتهای جالبی دارد که با کمک آنها میتوان به راحتی، داخلی تلفن شخص را در منزلش فعال کرد و بدین ترتیب افراد می توانند به کلیه‌ی تماس های وارد شده به داخلی خود همانطور که پشت میز کارشان نشسته‌اند، پاسخ دهند. سیستم های سانترال در این زمینه کاملاً ناتوان بوده و هیچگونه قابلیتی ندارند.

 

  • هزینه‌ها:

در مقایسه‌ی سیستم های تلفنی  سانترال با ویپ به این نتیجه میرسیم که با استفاده از خدمات سیستم­های ویپ هزینه‌ها کاهش چشمگیری خواهند داشت زیرا میتوان مکالمات بین‌شهری و بین‌المللی را از طریق خطوط داده مانند اینترنت و یا شبکه های WAN بین شعب یک سازمان انجام داد. این در حالی است که با نصب و راه‌اندازی سانترال این امکان وجود ندارد.

با استفاده از سیستم تلفن تحت شبکه هم امکان تماسهای بین‌المللی ارزان قیمت از طریق سرویس‌دهندگان ویپ فراهم می­گردد و هم اگر یک سازمان دارای شعبی در داخل و یا خارج از کشور باشد می­تواند یک ارتباط کاملاً رایگان بین پرسنل خود برقرار نماید ولی در سیستم سانترال این امکانات وجود ندارد و هزینه‌ی کلیه‌ی ارتباطات طبق نرخ مکالمات مخابراتی تعیین می­ گردد که هزینه‌ی بسیار زیادی برای شرکتها به صورت ماهیانه به همراه دارد که این یک ضعف در سانترال می­ باشد.

 

  • امکانات:

سیستم­های ویپ به علت استفاده از بستر IP به راحتی می­توانند با سرورها و نرم‌افزارهای دیگر ارتباط داشته باشند. به عنوان مثال سیستم­های ویپ امکان اتصال به سرویس­های CRM، مالی، ERP  و غیره را دارند. سیستمهای ویپ دارای طیف وسیعی از امکانات هستند که برای پیاده‌سازی این امکانات در تلفن سانترال می­بایست زیرسیستم‌های زیادی به آن اضافه نمود که در نهایت هزینه‌ی انجام‌شده چندین برابر هزینه‌ی تمام‌ شده با یک سیستم ویپ می­ شود.

 

حال به بررسی چند مورد از امکانات می­پردازیم:

  • صف انتظار

در سیستمهای تلفنی تحت شبکه زمانی که تماسهای ورودی از تعداد اپراتورهای پاسخگو بیشتر باشند، ناگزیر تعدادی از تماسها از دست می­روند. برای از دست ندادن تماس­ها میتوان صف انتظار ایجاد کرد و زمانی که تمام اپراتورها مشغول باشند تماسهای ورودی در صف قرار می­گیرند در این صورت تماسی از دست داده نمی­شود.

 

  • تماس تصویری

بعضی از تلفنهای تحت شبکه امکان ارتباط تصویری از طریق شبکه IP را برای شما فراهم می­کنند . این امکان در سانترال­های آنالوگ وجود ندارد.

 

  • گزارش‌گیری مفصل از تلفن‌های انجام شده

در سیستمهای تلفنی ویپ تمامی تماسها اعم از تماسهای داخلی، خروجی و ورودی ثبت می­ شوند و میتوان گزارش‌گیری کاملی را برای تماسها در اختیار داشت؛ همچنین امکان جستجو بر اساس تاریخ، داخلی و غیره نیز وجود دارد .همان طور که تماسها ثبت می­شوند امکان ضبط تمامی مکالمات بدون احتیاج به سخت‌افزاری جداگانه نیز وجود دارد. این امکان در سانترالهای آنالوگ وجود ندارد.

 

  • پیغامگیر صوتی Voice Mail

در سیستمهای تلفنی ویپ امکان گذاشتن پیام صوتی برای کاربرانی که در دسترس نیستند، وجود دارد. این فایل صوتی در سرور ذخیره می­شود و امکان گوش دادن به این پیام در آینده نیز وجود دارد. همچنین می توان تنظیماتی انجام داد که فایل صوتی برای شما ایمیل هم شود .

 

محدودیتی موجود در سیستم ویپ:

سیستم‌های مبتنی بر VoIP، در صورت قطع جریان برق آسیپ‌پذیر خواهند بود البته برای این مشکل نیز تمهیداتی اندیشیده شده است که یکی از ساده‌ترین‌های آن استفاده از (UPS (Uninterrupted Power Supply در مواقع قطعی جریان برق است تا امکان برقراری تماس همچنان وجود داشته باشد اما در سیستمهای پیشین و سنتی در صورت قطع جریان برق امکان استفاده از تلفنهای قدیمی وجود خواهد داشت چراکه شرکت‌های مخابراتی، الکتریسیته را بر روی خطوط تلفن ارسال می‌نمایند. بدین ترتیب، حتی در صورت قطعی جریان برق، تلفن معمولاً فعال و قابل استفاده خواهد بود چراکه برق تلفن از یک منبع دیگر تأمین می‌گردد.

مشخصات، اطلاعات و قیمت تجهیزات VOIP

گارانتی معتبر تجهیزات شبکه